Restaurace Sabaidy
( Hotel Amphone )
třída Kapitána Jaroše 29
602 00 Brno - město
tel.: 545 428 310
E-mail: info@sabaidy.cz
Restaurace Sabaidy je rodinná restaurace zařízena v tradičním laoském stylu s laoským personálem a kuchaři školenými v Thajsku a Laosu. Intimní a klidné prostředí restaurace je vhodné nejen pro posezení ve dvou, ale i pro konání rodinných oslav a firemních večírků.
V letních měsících je k dispozici zahrádka s grilem. Výhodou je rovněž možnost ubytování v hotelu Amphone v jehož budově se laosko-thajská restaurace nachází.
V naší restauraci Sabaidy nabízíme široký výběr laoských a thajských pokrmů, které jsou známé a ve světě proslulé svou pikantností a lahodnou chutí. Nyní již nemusíte cestovat do Thajska nebo Laosu, rádi Vám představíme pravou thajskou a laoskou kuchyni v naší restauraci v Brně. m
Thajsko a méně známý Laos jsou proslulé svou báječnou a rozmanitou kuchyní. Ryby, kuřata, vepřové i hovězí, spousta zeleniny, rozmanité omáčky, pikantní polévky, pokrmy s kokosovým mlékem... Prostě thajská a laoská kuchyně je neuvěřitelně pestrá a příprava pokrmů, tak jako spousty věcí v Thajsku je hotovou filozofií, kterou je třeba pochopit.
Základem je palmový olej silně rozpálený na Wok pánvi. Pak základní koření, které je nutno usmažit, trocha vody, další přísady, zelenina a na drobno nakrájené maso. Maso, ať už vepřové nebo kuřecí se vaří nebo smaží jen několik minut. Velmi často se používají na dochucení oříšky, které pokrm zlahodní a zjemní. Pokrmy se nejčastěji podávají s velmi dobrou a kvalitní jasmínovou rýží.
V laoské a thajské kuchyni se setkáme s rozmanitými druhy koření a bylinek:
Zázvor
tropická bylina, která obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákniny, minerální látky, silice a pryskyřičné látky. Působí proti průduškovému astmatu, TBC, při žaludečních potížích apod.
Bambusové výhonky
obsahují bílkoviny, sacharidy, hlavně ve formě škrobu, menší množství vitamínu C, vit. B.
Kardamon
jsou mletá semena vybělených lusků vytrvalé rostliny, které se daří v tropických oblastech světa, sladkou vůni a palčivě hořkou chuť. Používá se do směsí koření a sladkých pokrmů.
Anýz
tato rostlina se semeny obsahujícími silici, jejíž hlavní součástí je anetol, pochází z Přední Asie. Aromaticky voní a má kořenitou nasládlou chuť připomínající lékořici. Anýz patřil vždy k oblíbeným prostředkům podporu jícím zažívání. Jeho silice omezuje rozvoj škodlivých baktérií.
Skořice
skořice je sušená kůra mladých výhonků skořicovníku cejlonského – stále zeleného tropického stromu. Odnepaměti se používá jako oblíbené koření, které dodává pokrmům sladkou, lehce trpkou chuť.
Pepř
pepřová zrnka jsou plody jedné rostliny, pepřovníku černého, sbírané v různých stadiích zralosti. Pro černý pepř se sklízejí pepřová zrnka ještě nedozrálá. Po usušení na slunci jsou zrnka svraštělá, černá a tvrdá. Zelený pepř jsou nedozrálá zrna, konzervovaná buď sublimačním sušením nebo naložením do solného roztoku či do octa. Bílý pepř jsou zralá zrna, máčením či loupáním zbavená vnější slupky a poté usušená. Míchaný pepř je směs černých, zelených, bílých a růžových pepřových zrnek. Pepř má kořenitou, ostrou vůni a chuť. Černý pepř má chuť i vůni ostřejší než pepř bílý, zelený pepř dodává pokrmům ne tak ostrou, ale velmi kořeněnou chuť.
Koriandr
pochází původně z Malé Asie. Tuto jednoletou bylinu odtud přivezli Římané. Koriandr se používá zejména v orientální kuchyni do sladkých pokrmů. Semena mají sladkou, dřevitou a pepřová vůni a chuť.
Tamarind indický
přidává se do zeleninových jídel i do kyselých polévek a omáček. Je bohatým zdrojem vitamínu C a podporuje trávení.
Kurkuma dlouhá
výrazně aromatické s výrazně žlutou barvou a kořennou chutí. Povzbuzuje chuť k jídlu.
Kafr
snižuje horečky, podporuje pocení, upravuje vysoký tlak, stahuje cévy, stimuluje srdeční činnost, dýchání a krevní oběh, zmírňuje bolest hlavy, usnadňuje hojení ran, posiluje oční nervy, odstraňuje deprese, bolest zubů, zánětlivé procesy, angínu, rýmu, kašel, akné, dnu a zlepšuje trávení.
Chilli
urychluje spalování kalorií v organizmu až o 25%, má i výrazné zdravotní účinky. Např. zahřátí vyvolané chilli způsobuje uvolnění hlenu, čistí dýchací cesty, přispívá k léčbě kašle a rýmy, chilli zvyšuje množství žaludečních kyselin, čímž nejen zajišťuje jejich dostatečné množství , které zlikvidují bakterie z potravy, ale podporují i dobré trávení. Pálivé chilli příznivě ovlivňuje krevní oběh a může přispívat k předcházení krevních sraženin.
© 2009 Laosko-thajská restaurace Sabaidy Brno